Enriching the Visitor Experience

Inspiring people to care for the natural world is central to our mission. One of the most important ways we achieve this goal is through educational exhibits and programs at the Preserve’s Visitor Center.

The new design helps people of all ages and abilities connect in a more intimate way to nature and, specifically, to the Shawangunk Mountains. A new interactive exhibit improves visitors’ introduction to our land and its plants and creatures, and a multi-media orientation theater brings the experience alive. An improved and expanded network of trails in the immediate vicinity of the building, including within the children’s forest, meets all standards of the Americans with Disabilities Act. Better integration of indoor and outdoor spaces facilitate more creative educational programs.

The redesign of some of the interior space in the Visitor Center includes the rangers having their own center of operations in the nearby Undercliff House. This facilitates better information-sharing and collaboration among our professional stewardship staff, who are on the front line in dealing with visitor experience, rescue, and land management.